Baltos dedeklės Tetra SuperB


Vengriška baltų dedeklių dedeklių veislė   Tetra SuperB  yra sukurta  Babolna Tetra Kft įmonėje palyginus neseniai, atsižvelgiant į pastarojo meto rinkos reikalavimus. Didelė dalis maistinių kiaušinių šiuo metu yra perdirbama į įvairius produktus, ( pav. : kiaušinių miltelius) ,  atskiriami kiaušinių baltymai ir tryniai, kurie parduodami įvairiose pakuotėse. Jų pirkėjai- kepyklos, konditerinių gaminių cechai, žuvies pirštelių gamintojai,  įvairūs sportininkai ir kiti.  Šiaip jau kažkodėl  patys kiaušiniai baltu lukštu nėra  labai mėgstami pas mus, nors savo maistine sudėtimi niekuo nesiskiria nuo kiaušinių rudu lukštu. Tradiciškai  mieliau perkami rudu lukštu, ant kurių mažiau matosi nešvarumai , nors  baltų kiaušinių gamyba yra ekonomiškai efektyviausia. O štai gretimoje Suomijoje gaminama  apie 80 procentų  kiaušinių  baltu lukštu. Netolima šalis- o tradicijos jau  kitos.

Baltosios dedeklės yra  lengvesnės ir  todėl sulesa mažiau lesalo, lyginant su spalvotosiomis dedeklėmis. Kiaušinis  pagaminti atsieina pigiau, nei rudų ar juodų veislių.  Tačiau  jos yra palyginus lepios ir jautrios, o žiemą gaidžiai lengvai gali apšalti savo dideles  skiauteres. Ką norėt - visos dabartinės baltosios veislės yra kilę iš Italijos, kur klimatas  kur kas šiltesnis ir švelnesnis . Iš  neigiamų savybių paminėčiau tai, kad išsidėjusios dedeklės lieka labai lengvos-  sveria tik 1,6-1,7 kg ir mėsos pas jas  visiškai mažai, tinka nebent sriubai virti, o ne kepti. Tačiau viską atperka puikus dėslumas ir labai  efektyvus lesalo naudojimas. Tetra SuperB savo išvaizda yra tipiškas "leghornas"  su stačia uodega ir didele  raudona skiautere. Nors ji  savo savybėmis yra orientuota į pramoninius paukštynus, baltų paukščių pirkėjų  yra ir tarp mėgėjų. Atkreipkite dėmesį, kad ši veislė yra skirta ilgam laikymui- iki 90 savaičių ir yra tikrai labai dėsli. 

            

Prieauglio auginimas iki 17 savaičių : 

Išsaugojimas : 97- 98 proc.

Lesalo sąnaudos iki 17 sav. : 5,45-5,85 kg

Kūnos svoris 17 savaitę : 1,20-1,30 kg  

Produktyvusis laikotarpis iki 90 savaičių : 

Išsaugojimas : 92-93 proc.

Maksimalus dėslumas : 95-96 proc. 

Kiaušinių masė pradinei vištaitei iki 90 sav. : 25,8 kg 

Sudėtų kiaušinių skaičius : 407-413  vnt

Vidutinis kiaušinio svoris : 63  gramai

Kiaušinio spalva : balta

Temperamentas : ramus

 

Vienadienės vištaitės Tetra  SuperB trys dienos po atvežimo į fermą iš Vengrijos.  Gražūs, švarūs ir guvūs paukščiukai. Bus gražios vištaitės.  

Antroje nuotraukoje- vištaitėms jau 10 dienų. 

  

 

Trečia nuotrauka : vištaitėms jau 4 savaitės. 

Oi , kaip piktai pašiaušiau plunksneles...nemėgstu fotografuotis, nors man jau 7 savaitės amžiaus.   

Štai SuperB  jau sulaukė ir  14 savaičių.  Vaikštom  sau po lauką uodegas iškėlę...

Čia galite pasiskaityti apie veislę jos kūrėjų tinklapyje : 

http://www.babolnatetra.com/en/products/tetra-l-superb/