Rudos dedeklės Tetra SL


 Rudos dedeklės Tetra SL- šiuo metu  pasaulyje greitai populiarėjantis vengriškas pramoninis dedeklių krosas. Jis  išvestas ir genetinis darbas su juo  atliekamas Vengrijos įmonėje Babolna Tetra Kft, kuri, ko gero, yra seniausia paukštininkystės įmonė Europoje, veikianti nuo 1783 metų. Tiesa, daugelį metų   ji  specializavosi žirgų tiekime Austrijos- Vengrijos armijai, tačiau 20 amžiaus viduryje pradėjo savo veiklą ir veislinėje paukštininkystėje.  Raidės SL  šio kroso pavadinime reiškia. kad vienadienės  vištaitės nuo gaidžiukų atskiriamos pagal spalvą. Vištaitės yra rudos, o gaidžiai - balti su rudais sparnais. Savo ūkinėmis savybėmis Tetra SL labai panaši į kitas pramonines veisles,  tokias, kaip Lohmann Brown ar ISA Brown.  Šios vištaitės puikiai prisitaiko tiek auginant narveliuose, tiek ir palaidai.  Tinka ir ekologiškiems ūkiams. Vištos deda kiaušinius rudu lukštu.   Tačiau ,skirtingai nuo kitų veislių,  yra  kiek mažiau lepios lesalų kokybei ir geriau deda produkcijos pabaigoje, kas ypač  svarbu pirmiausiai pramoniniams paukštynams. Patyrusios paukštininkės  gerai žino, kad iš rudųjų dedeklių  pačios geriausios  yra  su baltomis plunksnomis uodegoje...

Tetra SL puikiai prisitaiko prie įvairių sąlygų, jos auginamos visuose žemynuose, išskyrus tik  Australiją ir Antarktidą.  Tiesa, dėl pastarosios   tai perspektyvos   gana miglotos,   o kada pateks į  Australiją - tikriausiai  tik laiko klausimas.     

 

     

Prieauglio auginimas iki 17 savaičių :

Išsaugojimas 97-98 %

Sunaudojama lesalo išauginimui : 5,7-5,9 kg

Kūno svoris 17 savaitę:  1,41  kg

Produktyvusis laikotarpis iki 90 savaičių:

Išsaugojimas:      93-95 %

Maksimalus dėslumas: 95-96 %

Dėslumas pradinei vištaitei : 408- 412 kiaušinių

Vidutinis kiaušinio svoris : 64,1 gramo

Vienos vištaitės sudėtų kiaušinių masė : 26,3  kg

Lesalo sunaudojimas dienai : 108- 112 gramo.

Kiaušinio lukšto spalva: ruda

Vištaičių temperamentas :  labai ramus

 

Tetra SL   vienadieniai viščiukai pirmomis minutėmis po atvežimo iš Vengrijos . Gražūs, sveiki ir švarūs viščiukai. .

Antroje nuotraukoje : vištaitės jau paaugo, joms 10 dienų. 

   

Trečia nuotrauka: vištaitėms jau 4 savaitės. Paauglystė...

Manome, kad tai  yra puikus pasirinkimas tiems, kas nori laikyti didesnius kiekius vištų  ir rinkti kiaušinius pardavimui. Nes sudeda jų tikrai daug. Dėslumu Tetra SL  stipriai lenkia visus Dominantus ir su ja gali varžytis tik rudieji  bovansai.

Septynių savaičių amžiaus Tetra SL vištaitė. Guvi ir visai nebaikšti, kaip kitos.  Galima  jau tokią pirkti ir vežtis namo. 

 

Rudųjų dedeklių Tetra SL auginimo vadovas anglų kalba : 

http://www.babolnatetra.com/en/products/tetra-sl-ll/