Nameliai vištoms


Dauguma paukščių augintojų tradiciškai gyvena kaime, turi nuosavus namus, tvartus ar net savo fermas. Šį straipsnelį norėčiau skirti tiems, kad gyvena labiau miestietiškai. Daugelis šiuo metu iš butų keliasi į kotedžus, kur šalia miestiškų patogumų dar turi nuosavos žemės sklypelį po langais.  Tarp tokių žmonių taip pat yra paukščių mėgėjų. Juk kaip gerai yra kasdien rasti sudėta keletą nuosavų vištų kiaušinių, kaip įdomu, jei juos kas rytą  dar šiltus atneša vaikai. Ne vien tradiciniai  šunes ir katės gali būti mūsų draugai, tą vaidmenį gali atlikti ir vištos. Juo labiau, kad jos praktiškai visą laiką gali gyventi lauke, nesušals jos ir iki  žiemos pradžios, jeigu jomis atitinkamai pasirūpinsime.

Daugelyje užsienio šalių, ypač su šiltesniu klimatu, žmonės laiko kad ir po keletą vištų savo kiemuose. Aišku, tam turi būti atitinkamai pasirengta. Vištos neleidžiamos laisvai vaikščioti, kapstytis ir teršti. Joms yra gaminami specialūs, įvairių konstrukcijų nedideli nameliai, kurie gali būti stacionarūs ir pernešami ( pervežami), priklausomai nuo turimo ploto ir paukščių skaičiaus.

  

Stacionarus paukščių namelis keliolikai vištų, nesunkiai  padarytas iš parankinių medžiagų ir vaikų išdekoruotas. Savininkas- vengrų paukštininkas- mėgėjas, gyvenantis nuosavame name ir turintis nemažą žemės plotą prie namų.

  

Šis namelis stovi amerikiečio paukščių mėgėjų kieme. Jame laimingai gyvena keletas vištų, namelis papuoštas gėlėmis vazonuose. Reikalui esant  patraukiamas į naują vietą.Graži ir optimali konstrukcija, neužimanti daug vietos. 

  

Dar pora nedidelių nameliukų, skirtų keletui vištų. 

  

šie nameliai turi pervežimui skirtus ratelius ir nesunkiai gali būti patraukti į kitą, švarią  vietą. 

 

  

Štai taip tai yra daroma. Pakeli už galo -  ir važiuoji tolyn. Aišku, namelio konstrukcija turi būti pakankamai lengva. 

  

Kiekvienas namelis susideda iš keleto skyrių. Svarbiausias jų yra patalpa paukščių nakvynei, joje paprastai yra įtaisoma keletas laktų, kur paukščiai gali naktį tupėti ir miegoti. Iš šios patalpos yra padarytas išėjimas į gūžtas kiaušiniams dėti. Gūžtų viršutinė dalis turi atkeliamą dangtį arba dureles iš šono, per kurias galima išimti sudėtus kiaušinius. Gūžtos gausiai pakreiktos šiaudais arba šienu, kuris susiteršus pakeičiams švariu. Iš nakvynės patalpos , kuri dažniausiai yra pakelta aukščiau nuo žemės , specialiu tilteliu paukščiai gali nusileisti žemyn, į poilsio ir maitinimosi zoną. Joje yra lesykla ir girdykla su vandeniu. Jei namelis turi ratus, jis kartkartėmis  nesunkiai  perkeliamas į kitą vietą pievelėje, paukščiai nuolat turi galimybę palesti šviežios žolės.

Gerai  ir gražiai padarytas namelis puošia kiemą, paukščiai nedaro jam žalos. Na, gal kiek pakudakuoja vištos ,padėję kiaušinį, ar gaidys pagieda, jei yra laikomas. Bet, jei tai netrukdo kaimynams, menka problema. O vaikams tai atrakcija , jie nuo mažens pratinasi prie paukščių ir bent jau žino, kad  kiaušinius ne fabrikuose, ir ne  iš plastmasės gamina. 

Paieškojus internete, galima rasti katalogų  su vištų  namelių brėžiniais, matmenimis, reikalingų medžiagų paskaičiavimais.  Neseniai teko kalbėtis su Ukrainos paukštininkais, ten jau pradėjo prekybą tokiais nameliais, gamintojas įdėją nusižiūrėjo, tarp kitko, iš šio straipsnio. Tikėsimės, kad ir pas mus atsiras meistrų, gaminančių tokius dekoratyvinius paukščių  namelius pardavimui.

 

VD