Pusiau mėsinės vištos dedeklės


Pasaulyje vis labiau plinta ekologiški ūkiai, kur paukščiai laikomi natūraliomis sąlygomis, lesinami vietinės gamybos lesalais, nenaudojant atvežtinių žaliavų, kuriose didelę dalį sudaro genetiškai modifikuoti produktai.  Juk vien Lietuva su savo nepilnais trim milijonais gyventojų, kaip paaiškėja, per metus sunaudoja apie milijoną tonų pašarų ingredientų, pagamintų iš genetiškai modifikuotų augalų, daugiausia sojos. Tai yra, net  po 300 kg kiekvienam respublikos gyventojui.  Suprantame, kad be tokios produkcijos  niekaip neišmaitinsime   vis augančios žmonių populiacijos besivystančiuose kraštuose. Nuolat , mažėjant žemės ūkio naudmenų plotams , kito kelio tikriausiai ir  nėra. Tačiau  moksliniai ginčai apie tokių produktų galimą  žalą žmogui   dar nesibaigė ir  kol kas nežinia,  kas pasirodys teisūs. Taigi tas, kas nenori kad jų racione atsirastų vadinamų GMO ( genetiškai modifikuotų organizmų) ,  pagal galimybes stengiasi bent dalį maisto pakeisti natūraliu, dažnai savo pačių užaugintu. Tarp paukštininkų- mėgėjų tikriausiai savo gerbėjų turėtų atrasti ir tokios vištos, kurios , būdamos labai nereiklios,  palyginus neblogai deda, o po metų  papjovus , iš jų galima gauti ir  nemažai  geros mėsos.  Šiaip jau, kaip žinome,   pramoninių hibridų  dedeklės po pirmo dėslumo sezono  tesveria apie 1800-1900 gramų. Mėsos pas jas kaip ir nėra, skerdiena negraži, tinkama tik  sultiniui virti ir tiek.  Tačiau , pavyzdžiui, vengriškų Tetra H arba Super Harco veislių  išsidėjusi višta sveria jau  nuo 2,5 iki 3,2 kilogramo, panašiai  kaip geras broileris. Aišku, sunkesnis paukštis  yra ne toks dėslus. Tačiau laikant paukščius ne kiaušinių pardavimui, o  tik savo šeimos reikmėms, toks paukščio svoris jau yra privalumas.  Kaimo sodybose,  kur paukščiai gali laisvai  išeiti į lauką, nemažą maisto dalį tokios vištos  susiranda pačios. Ir kas labai svarbu,  šie paukščiai yra ypač  tvirtos sveikatos.

Tetra H ir Super Harco  yra veislės, specialiai išvestos šiems tikslams Vengrijos paukštininkystės firmoje Babolna Tetra Kft. Ši firma kuria ir  platina savo nuosavas  veisles, tiek dedeklių, tiek ir pusiau  mėsinių paukščių.  Firma paukštininkystėje dirba jau 50 metų, o įsikūrė dar 1793 metais. Jų  paukščių veislės populiarios  ir žinomos visame pasaulyje.  

Šios veislės  yra geros tuo, kad jas galima auginti ekstensyviai, ekologiškai.  Visi , auginę baltuosius broilerius,  puikiai žino, kad jie  gerai auga  ir savo galimybes parodo tik neribotai gaudami kokybiško ir brangaus  kombinuoto lesalo.  Pabandykite pradėti jį riboti - ir broileris tuoj pat  užskursta,  jo augimas sulėtėja arba išvis sustoja. Broileris netgi  pasidaro panašus į dedekles.  Dvigubos paskirties paukščiai, kad ir gaudami prastesnį , natūralų lesalą, auga normaliai  ir neužskursta. 

Tetra H  Clasic hibridas yra  su vienodai gerai išreikštomis mėsinėmis ir dėslumo savybėmis. Puikiai  tinkama auginti namie. Pirmas 4-5 savaites  tiek gaidžiukus, tiek vištaites reikėtų lesinti broilerių  kombinuotu lesalu, kad sustiprėtų kūnas , gerai išsivystytų skeletas. Tada  jau  rekomenduojama vištaites atskirti nuo gaidžiukų ir auginti atskirai.  Gaidžiukus galima lesinti neribojant lesalo, kad  tik greičiau augtų. Vištaitėms gi lesalą reikėtų  šiek tiek riboti, kad  per daug nenutuktų. Tada jos bus dėslesnės. Tiek gaidžiai, tiek vištos - rudos spalvos.  Paprastai viščiukai parduodami nerūšiuoti, rūšiuojama vėliau, kai pas paukščius  jau pradeda ryškėti lytiniai požymiai. Priklausomai nuo auginimo būdo - ekstensyvaus ar intensyvaus , 12 savaičių gaidžiai sveria nuo  1,7 iki 1,9  kg. Vištos dėti pradeda 22 - 23 amžiaus savaitę. Per 60 savaičių jos  sudeda 230 - 250 kiaušinių (  kiaušinio svoris 60- 62 gramai).  Po vieno dėjimo ciklo višta sveria 2,5 -3,0 kg ir  yra tinkamai pjauti mėsai. 

  

 Super Harco hibridas yra daugiau  mėsos- kiaušinių krypties . Vištos gražiai  juodos su  rudai marga krūtine, o  gaidžiai raibi kaip  kokie vanagai . Lyginant su Tetra H Classic gaidžiai yra šiek tiek sunkesni :   2016 metų duomenimis 12 savaitę, priklausomai nuo lesinimo,  gaidžiai jau sveria iki 1,8 - 2,0 kg. Vištos kiaušinių deda truputį mažiau, nei Tetra H. Per 60 dėslumo savaičių padeda 210 - 230 kiaušinių, tačiau po pirmo dėslumo ciklo jos sveria 2,7 - 3,2 kg. Tai jau gero broilerio svoris. Taigi nauda dviguba : ir kiaušiniai, ir mėsa.

  

 

Daugiau apie šias veisles galima pasiskaityti aprašyme  anglų kalba:   

 http://www.babolnatetra.com/uploads/pdf/tetra_TETRA-H__SUPERHARCO_commercial_2013_en.pdf

 

Pas mus šio tipo vištos dar  nėra paplitę, nes paprasčiausiai  niekas jų neatveždavo. Tačiau mes manome, kad šie paukščiai turėtų sudominti ir mūsų augintojus. Pirmuosius paukščius atgabenome 2016 metų pavasarį. Taigi kai kas jau yra jų auginęs.