Kalakutai


Naminiai kalakutai kilę iš laukinių Amerikos kalakutų. Šie paukščiai klajojo po Šiaurės Ameriką  nuo dabartinės Meksikos iki Kanados.  Tai stambiausi iš vištinių genties paukščių. Laukinių kalakutų patinai vidutiniškai sveria apie 7,5, o patelės- 4,2 kg. Yra keletas jų porūšių. Laukiniai kalakutai  indėnų buvo prijaukinti dar gerokai  prieš Amerikos atradimą.

 

Atradus Ameriką šie paukščiai  pateko ir  į kitus žemynus, tame tarpe 16-o amžiaus pradžioje  ir Europą.  Tuo tarpu pačioje Amerikoje  laukiniai kalakutai  XX amžiuje buvo beveik išnaikinti ir tik nemažų JAV  visuomenės pastangų dėka jų populiaciją pavyko atkurti  ir padidinti iki gana didelio skaičiaus.

Anksčiau Lietuvoje kalakutai , priešingai nei žąsys ar antys,   dėl savo lepumo ir reiklumo lesalams  nebuvo  labai populiarūs paukščiai.  18 - 19 amžiais jie daugiausia būdavo auginami didikų dvaruose , tik vėliau jų auginimų pradėjo užsiimti  ir valstiečiai.  Prieš antrą  pasaulinį karą kalakutai tesudarė  apie 2,5 procento  viso naminių paukščių skaičiaus . Kalakutai  labiau išpopuliarėjo tik  tarybų valdžios metais , pradėjus kurti pramoninę paukštininkystę. Kalakutas, kaip ir mėsinis viščiukas- broileris, dėl savo įgimtų  biologinių ir ūkinių savybių yra  tinkamas auginti pramoniniu būdu.  XX a. antroje pusėje buvo sukurti  mechanizmai  ( lesyklos, girdyklos, mikroklimato palaikymo įrengimai)  pramoniniam auginimui ,  išvestos atitinkamos veislės, ir tai  leido kalakutą paversti masinės gamybos  mėsiniu paukščiu ir išpopuliarinti kalakutieną kaip kasdieninio vartojimo produktą, o ne vien  tik kaip kalėdinį kepsnį.

Kalakutų  šiandien yra daug veislių, besiskiriančia    plunksnų spalva ir kūno mase.  Vienos jų  senesnės, labiau tinkamos  ekstensyviam, naminiam laikymui, kitos  pritaikytos pramoniniam auginimui. Kadangi kalakutų patinai savo mase ir augimu gerokai skiriasi nuo patelių, paukštynuose jie paprastai auginami atskirai.  Lietuvoje stambieji  augintojai   pramoniniu būdu laiko daugiausia sunkiąsias baltųjų kalakutų veisles, pas smulkesnius augintojus ir  paukštininkus- mėgėjus galima sutikti ir spalvotų ( juodų ar bronzinių)  kalakutų veislių. Kadangi Lietuvoje  nėra kalakutų veislinių pulkų,  vienadieniai  kalakučiukai   pavasarį įvežami iš kaimyninių šalių, daugiausia iš Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos.  

   

Nuotraukose viršuje -  BIG - 6 veislės kalakutų patinėliai. 

Atrodo, pas mus  populiariausios yra   British United Turkeys firmos  angliškos veislės BIG – 6 ir BUT - 9. Tai baltaplunksniai kalakutai, pasiekiantys rekordinius svorius. 20 savaičių amžiaus  BIG - 6 veislės suaugę patinai sveria apie  20 kg ( užauga ir dar didesni) ir priauga iki 145 g per dieną, o paskerdus juos vien tik krūtinės mėsos gaunama 27,2 proc. nuo  gyvojo svorio. Patelės yra mažesnės ir 18 savaičių amžiaus sveria apie  12 kg. Per dieną jos priauga iki  97 g. Šis kalakutų krosas yra dažniausiai auginamas  fermose Lietuvoje, nes yra tinkamas išpjaustyti porcijomis ir įvairiems kalakutienos produktams gaminti. Aišku, galima kalakutus auginti ir trumpiau, bet kas gi nenori užsiauginti kuo didesnių  ir pasipuikuoti prieš kaimynus ?

Mūsų ūkis įveža ir kitokių veislių kalakutų, kaip antai, juodųjų ir bronzinių.  Jie labiau tinkami kalėdiniams kepsniams. Kai jų būna pardavime, skelbiame apie tai  skyriuje "Kainos ir prekybos dienos".

 

 

 

2015 - 2016 m.  daugiausia pardavėme   BIG- 6 veislės įvairaus amžiaus  kalakučiukų.   Nuotraukose  apačioje-  paūgėję  kalakučiukai mūsų fermoje. Patinėliai jau nuo mažens mėgsta " rėžti sparną".