Baltieji mėsiniai viščiukai- broileriai
Ross-308 ir Cobb-500 - tai pagrindinės šiuo metu auginamų pramoninių mėsinių , greitai augančių, viščiukų veislės. Šiaip jau jos daugiau skirtos auginti pramoniniuose paukštynuose, tačiau tinka ir smulkiajam augintojui. Nors jas išvedė skirtingos firmos , ( škotų Aviagen Ltd ir amerikiečių Cobb- Vantres Inc.) , tačiau savo kilme ir savybėmis jos labai panašios ir praktiškai mažai kuo skiriasi. Suaugę paukščiai atrodo beveik identiškai, daugiau skiriasi tiktai jaunikliai. Pavyzdžiui, kai kurie Cobb -500 vienadieniai viščiukai gali turėti juodų dėmelių, kai tuo tarpu Ross-308 yra visiškai balti. Ross-308 viščiukai kiek lėčiau plunksnuojasi ir maždaug trijų savaičių amžiaus yra gerokai plikesni, nei Cobb-500. Augimas ir svorio standartai jų abiejų yra labai panašūs ir smulkiajam augintojui ar paukštininkui – mėgėjui praktiškai nesvarbu kurią veislę laikyti. Kur kas svarbiau pirkėjui yra viščiukų sveikatingumas, kuris labiausiai yra įtakojamas veislinių tėvų būklės ir priežiūros kokybės paukštynuose, kur jie auginami. Čia galioja bendros taisyklės, kaip :
- Veisliniai paukščiai ( vadinami „tėvai“ ) turi būti auginami griežtai prisilaikant jų auginimo technologijos reikalavimų .
- Veisliniai paukščiai turi būti sveiki, laiku gydomi ir vakcinuojami nuo užkrečiamų virusinių ligų.
- Jų palikuonys- vienadieniai mėsiniai viščiukai turi būti išperinti moderniose peryklose su šiuolaikiškais inkubatoriais, griežtai prisilaikant perinimo technologijos reikalavimų.
- Jei vienadieniai viščiukai atsivežami iš toliau, tai jie turi būti gabenami specialiu transportu, kur užtikrinamas šildymas ir ventiliacija. Gabenimo laikas neturėtų būti labai ilgas, nors viščiukai be didesnių nuostolių ištveria keliones iki dviejų parų (nelesinami ir negirdomi).
- Jei vienadienis viščiukas nebus iš karto parduotas, jis turi būti nedelsiant patalpintas į šiltas patalpas, gauti gerti ir lesti, tiesiog pailsėti ir sustiprėti po kelionės. Patalpos turi būti švarios, išdezinfekuotos, kad neužsikrėstų kokiomis nors ligomis.
- Paprastai vienadienis viščiukas dar perykloje būna suvakcinuotas prieš kai kurias užkrečiamas virusines ligas, pavyzdžiui, infekcinį bronchitą, Gamboro ir Niukaslio ligas. Nors paskutinės dvi smulkiajam augintojui nėra labai aktualios. Didesnį pavojų kelia dažniau sutinkamas infekcinis bronchitas.
Šiuolaikinis mėsinis viščiukas- broileris yra labai lepus paukštis, ypač pirmomis auginimo savaitėmis. Nerūpestingai auginant, greitai gali susirgti arba pradėti augti lėčiau, nei iš jo tikimasi. Šiuolaikinės genetikos ir gerų auginimo sąlygų ( o ne modifikuotų lesalų, kaip kad dabar dėl reikalo neišmanymo labai mėgstama kalbėti ) dėka jo augimas yra išties fantastiškai greitas: per pirmą savaitę mėsinio viščiuko svoris padidėja net keturis kartus, o 6 savaičių amžiaus, sverdamas apie 2,5 kilogramo , jau yra tinkamas pjauti. Deja, kad tai pasiekti, jam būtinai reikia pačios geriausios kokybės kombinuoti lesalo ir labai gerų laikymo sąlygų. Savo kūno sandara mėsinis viščiukas- broileris primena atletą - kultūristą, bet ta sandara tikrai neprideda jam sveikatos. Antroje auginimo laikotarpio pusėje jis jau labai sunkiai ir nenoriai vaikšto, yra labai jautrus tiek laikymo sąlygoms, tiek lesalų kokybei. Lengvai užsikrečia įvairiomis ligomis, ypač, jei šalia yra vyresnių paukščių. Gerai dar , jei augdamas jis turi galimybę išeiti į gryną orą, pabūti saulėje, gauna papildomai lesti žvyro ir grūdų. Tačiau beveik visada dalis paukščių pulke auga prasčiau, atsilikdami nuo likusios dalies ir tas skirtumas augimo metu tik didėja. Vyresnio amžiaus paukščiai labai jautrūs karščiui, šiltu metu staiga sustojus širdžiai, krenta patys gražiausi ir iš pažiūros visai sveiki paukščiai. Kai kurie jų apšlumba, nes pabaidžius labai lengvai susilaužo kojų ir sparnų kaulus. Trūkstant ventiliacijos ir esant šiltam orui dalis paukščių dažnai suserga vandene. Viskas tai, deja, yra mokestis už jų nenatūralų mėsingumą, kai trečdalis kūno masės atsideda ant krūtinės, o kojos ir sparnai lieka palyginus silpni. Kaulai nebespėja augti pagal raumenis ir dalis paukščių praktiškai voliojasi vietoje, nepajėgdami paeiti ir kelių žingsnių. Todėl rekomenduotume mėsinių viščiukų auginimą planuoti taip, kad iki vasaros karščių didesni kaip 2 kg svorio jau būtų papjauti. Arba auginti vasaros pabaigoje, kad suaugusiems paukščiams netektų kamuotis karštyje.
Pramoniniams paukštynams, kurie perina ir parduoda vienadienius viščiukus, stengiantis suvaldyti įvairias ligas, tenka sunaudoti didelius kiekius vaistų ir įvairių vakcinų. Deja, nei viena jų neduoda šimtaprocentinės apsaugos nuo įvairiausių virusinių ligų ir neretai dalis viščiukų kokį nors užkratą jau atsineša su savimi iš veislinio pulko ir peryklos . Nors viščiukus peryklose ir vakcinuoja prieš kai kurias virusines ligas, imunitetas pas jas susidaro tik per 7-10 dienų, o iki tol viščiukas yra labai pažeidžiamas ir, auginimo vietoje pasigavęs sukėlėją, gali lengvai susirgti dar iki imuniteto susiformavimo. Tai ypač lengvai nutinka, jei šalia mažų viščiukų gyvena vyresnio amžiaus ar suaugę paukščiai, ( ypač dedeklės,) kurie tuos sukėlėjus platina, patys net nesirgdami.
Sveiki mėsiniai viščiukai.
Mes patariame mėsinius viščiukus pirkti dviem būdais.
- Tie augintojai , kurie turi tikrai geras patalpas auginimui ir auginimo patirties, o taip pat nori užsiauginti viščiukus pigiausiu būdu, paprastai perka ką tik išsiritusius, vienadienius viščiukus. Jie būna maždaug 40- 45 gramų svorio , juos reikia tuoj pat vežti namo, laikyti labai šiltai, nes jų kūno termoreguliacija dar neveikia ir todėl paukšteliai lengvai sušąla. Parvežus nedelsiant pradėti lesinti ir girdyti . Patys silpniausi ir mažiausi viščiukai paprastai nugaišta per pirmas tris – keturias dienas, taigi šiokie tokie keleto procentų nuostoliai beveik visada neišvengiami.
- Todėl mes patartume geriau pirkti viščiukus, kurie jau yra šiek tiek paūgėję, sustiprėję, priaugę svorio. Pavyzdžiui, savaitės amžiaus mėsinis viščiukas vietoj 40 - 45 gramų jau sveria 160 - 180 gramų. Daugeliui žmonių tai labiau priimtina, nes tokį viščiuką lengviau užauginti, ypač kol dar orai vėsesni, jis jau yra atsparesnis stresams, patys silpniausieji jau būna jau išgaišę ir auginimo nuostoliai ateityje bus mažesni. Į tokią prekybą mūsų ūkis ir orientuojasi. Mes turime aukščiausios klasės modernią auginimo įrangą, kur viščiukams iki pardavimo sudaromos optimalios auginimo sąlygos, čia jie paauga ir sustiprėja.
Aišku, toks viščiukas kainuoja šiek tiek brangiau, nei vienadienis , tačiau su juo mažiau ir vargo . Nemažai žmonių , kurie nori greitai pasigaminti daug mėsos, perka dar didesnius - dviejų ar net trijų savaičių amžius viščiukus, kuriuos jau mažai bereikia šildyti, jų priežiūra labai paprasta ir užauga atitinkamai greičiau. Auginimo nuostoliai, jei tik viščiukai sveiki, būna minimalūs. Atkreipiame dėmesį į tai, kad dėl šių priežasčių mes patys niekuomet nevežiojame savo viščiukų po turgus, kur jie paprastai visą dieną šąla nelesę ir negėrę, kol sulaukia pirkėjo ( o dažnokai ir vėl grįžta į tvartą atgal, kad kitą dieną vėl būtų išvežti turgun ). Mes manome, kad pirkėjas pats turi atvažiuoti pas viščiuką ir kuo greičiau gabentis jį namo.
Vienadienis, tik ką išsiritęs, ir keleto dienų amžiaus, palesęs , atsigėręs, ūgtelėjęs , Ross-308 veislės viščiukas, jau tinkamas parduoti. Skirtumas akivaizdus.
Maždaug trijų su puse savaičių amžiaus Cobb-500 kroso mėsiniai viščiukai, jau sveriantys apie kilogramą. Tokių viščiukų jau nebereikia šildyti, o ir auginti juos beliks tik apie mėnesį. Tai geras variantas ( bet nepigus) tiems, kas nori greitai pasigaminti paukštienos. Po kokios savaitės - dviejų didžiausius iš jų jau galima ir kepti.
Cobb - 500 veislės mėsinių viščiukų svorio ir lesalų sunaudojimo lentelė:
Viščiukų amžius dienomis |
Standartinis svoris ( gramais) |
Kombinuoto lesalo sąnaudos nuo auginimo pradžios ( gramais) |
0 |
40 - 45 |
- |
7 |
177 |
150 |
14 |
459 |
465 |
21 |
891 |
1053 |
28 |
1436 |
1963 |
35 |
2067 |
3212 |
42 |
2732 |
4659 |
49 |
3369 |
6185 |
Viso lesalo sąnaudos vienam paukščiui per 49 dienas : |
|
6185 |
|
M. Steponavičiaus paukščių ūkis pardavimui vienadienius mėsinius viščiukus iš anksto užsako tik gerai žinomuose Lietuvos ir kaimyninių šalių paukštynuose . Jie į fermą atvežami specializuotu transportu tam tikslui pritaikytoje taroje, kur viščiukams užtikrinamos optimalios kelionės sąlygos : reikalinga temperatūra, ventiliacija, oro apykaita ir kita. Prieš pradedant pardavinėti jie pirmiausia keletą dienų pailsi, paauga ir sustiprėja modernioje, tik mėsiniams viščiukams skirtoje paukštidėje , kuri sanitarijos sumetimais yra už kelių kilometrų nuo pagrindinės fermos.
Ūkyje sezono metu galima nusipirkti įvairaus amžiaus paaugintų mėsinių viščiukų. Paprastai jau nuo balandžio kiekvienam pirkėjui pasiūloma viščiukų pagal jo norą.