Dominantai Leghornai D229


DOMINANTAI LEGHORNAI, (DOMINANT LEGHORN D 229) hibridas  D229   -  tikriausiai viena  iš populiariausių baltus kiaušinius dedančių veislių. Kilę iš itališkų leghornų , savo laiku pasižymėjusių išskirtiniu dėslumu ir davusių pradžią daugybei šios veislės atmainų tiek Europoje, tiek Amerikoje. Tarp leghornų galima sutikti tiek baltų, tiek  ir spalvotų atmainų.  Tai labai nereiklūs ir nelepūs paukščiai, sėkmingai išgyvenantys ir dedantys  ir prasčiausiose sąlygose. Todėl daug jų veisiama Artimųjų Rytų šalyse,  Pietų Azijoje , kur  jų gyvenimo  sąlygos tikrai ne pačios geriausios . Viščiukai rūšiuojami ( gaidžiukai atskiriami nuo vištaičių)  pagal kloaką. Tai gali padaryti tik patyręs rūšiuotojas.  Paukščių augintojai pirmiausia  vertina juos už  labai gerą dėslumą, ypač tie, kurie labiau mėgsta kiaušinius baltu lukštu. Paukščiai  yra kiek smulkesni už spalvotąsias veisles  tačiau  yra  gerokai  „ekonomiškesni“, t.y. sudeda  daugiau kiaušinių, sunaudodami tam mažiau lesalo, nei spalvotosios veislės. Tai  pati svarbiausia jų savybė. Todėl kai kuriose šalyse , ypač Pietuose, o taip pat ten, kur daug kiaušinių sunaudojama pramoniniam perdirbimui,  jų daugiausia ir laikoma. Lietuvoje tradiciškai labiau mėgstami rudi kiaušiniai ir rudos vištos. Tačiau panašu, kad leghornai ir kitos veislės, dedančios baltu lukštu kiaušinius, vėl populiarėja. Laikant namų sąlygomis, balti leghornų gaidžiai, būdami smulkesnio sudėjimo, dažnai skriaudžiami spalvotų gaidžių, kurie yra stambesni ir stipresni už juos. Iš neigiamų savybių reikia paminėti, kad tai labai lengvi , kaulėti paukščiai ir gero  kepsnio iš jų nepasigaminsime.
 

           

 

Pirmosios nuotraukos viršuje matote Dominantų leghornų  „tėvus“, o apačioje-  pačius Dominantus leghornus. Kaip matote, jie išoriškai  skiriasi nuo savo tėvų tik  labiau nulėpusiomis skiauterėmis ir ne tokiomis stačiomis uodegomis, tačiau yra už juos kur kas produktyvesni.

Nuotraukoje šalia -   2 dienų amžiaus Dominantų  leghornų viščiukai  mūsų paukščių ūkyje. 

 

Dominantai leghornai,  hibridas D229

 

Prieauglio auginimas iki 18 savaitės:

Išsaugojimas

    96- 97%

Vištaitės svoris 18 savaitę

    1.3 кg

Lesalų sąnaudos  vištaitės išauginimui           

    6.0 кg

 

Produktyvusis laikotarpis ( iki 78 savaitės ):

Išsaugojimas                                                                                                     

96- 97%

Vištaitės amžius ,esant 50 % dėslumui

22 sav.

Maksimalus dėslumas

93 %

Dėslumas pradinei vištaitei

303 vnt

Dėslumas vidutinei vištaitei

310 vnt

Vidutinis kiaušinio svoris

62,5 g

1 vištaitės sudėtų kiaušinių masė

19,4 kg

Lesalo kiekis vienai vištaitei per dieną

105 g

Viso lesalo vienai vištaitei

43 kg

Lesalo sąnaudos vienam kiaušiniui

141 g

Lesalo sąnaudos 1 kg kiaušinių gauti

2,25 kg

Vištaitės svoris 78 savaitę

                     1,9 kg

Kiaušinio lukšto spalva

                     balta

Vištaičių temperamentas

                     ramus

Dominantai leghornai nelinkę perėti. Juos galima laikyti tiek laisvai, tiek uždarytus voljeruose. Ramiai elgiantis vištos pakankamai jaukios, tačiau neprijunksta tiek , kad būtų galima imti į rankas, o dauguma lieka nepasitikinčios ir laikosi nuošaliau. Žiemą juos  reikia pasaugoti, kad neapšaltų skiauterių, kurios užauga gana didelės, ypač pas gaidžius..  

 

         9 savaičių amžiaus vištaitė mūsų fermoje.  

 

                       

           14 savaičių vištaitė.  Veislę lengva pažinti iš stačios uodegos.                                                       

                      

 

            Suaugusi Dominantų Leghornų D 229  dedeklė.